Verimli Ders Çalışma

Verimli Ders Çalışma Kılavuzu

Altınoluk Çağdaş Eğitim Vakfı olarak biz, yapmak istediklerinizi başarabileceğinize inanıyoruz. Bu nedenle sizlere destek olmak, bilgi vermek ve sizleri yönlendirmek istiyoruz.

Ders Çalışmanızı Olumsuz Etkileyen Unsurlar;

Ders çalışmanız gereken saatlerde televizyon seyrediyor ya da bilgisayarda oyun oynuyorsanız zamanınızı yanlış kullanıyorsunuz ve sistemi kuramamışsınız demektir.

Ders çalışmanız gereken saatlerde televizyon seyrediyor ya da bilgisayarda oyun oynuyorsanız zamanınızı yanlış kullanıyorsunuz ve sistemi kuramamışsınız demektir.

ÖNERİLER

Öncelikle belirgin bir hedef koyun; çünkü etrafınıza dikkatlice baktığınızda, başarılı kişilerin hedeflerini önceden belirleyen, ne istediğini bilen kişiler olduğunu görürsünüz. Çalışma programı yapın, her faaliyetinizi planlayın. Çalışmak için ayırdığınız sürede sadece ders çalışın.(Televizyon ve bilgisayardan uzak durun) Sadece izleyeceğiniz program saatinde televizyon karşısına geçin. Bilgisayar başına geçmek için bir süre belirleyin ve sadece bu sürede bilgisayarda vakit geçirin.Sizi esir etmesine izin vermeyin.

Çalışmayı planladığınız saatlerde telefonla aranmanız ya da mesaj atmanız dikkatinizi dağıtabilir.Bu durumda çalışmanız bölünür.

Çalışırken hayalleriniz sizi alıp başka terlere götürüyorsa; hayal kurmayı kendinize ödül olarak verin. Çalışmanın bu kısmını tamamlayınca on dakika “Hayal kuracağım” diyerek derse dönebilirsiniz. Eğer kurduğunuz hayalleri bitiremiyorsanız, kurduğunuz hayale devam edin ve bitirin, sonra tekrar dersinize dönün.

  1. Acaba bu sınavdan kaç puan alacağım?
  2. Başarılı olacak mıyım?
  3. Yapamazsam insanlar ne düşünür?
  4. Daha çok konu var; hiç zamanım kalmadı nasıl yetiştireceğim?
  5. Çalışıyorum çalışıyorum olmuyor!

Bu gibi düşünceler kafanızı meşgül ediyorsa böyle durumlarda kendinize şu soruyu sorun; “Bu olumsuz düşünceler benim işimi kolaylaştırıyor mu?” O halde, bu olumsuz düşüncelere kocaman bir “HAYIR” dedikten sonra, hedefinizi hatırlayarak olumlu düşüncelerle tekrar çalışmaya dönmelisiniz.

Odanızın duvarlarında asılı olan poster, afiş ve resimler çalışırken dikkatinizi dağıtabilir, sizi çalışma ortamından uzaklaştırabilir. Bunları çalışırken görmeyeceğiniz yerlere asmanız dikkatinizin dağılmasını engelleyecektir.

Öğrenmenin ön koşullarından biri uyanık olmaktır.Yatakta ders çalışmaya kalkışırsanız, vücudun gevşemesiyle uykunuz gelebilir.Ders çalışmak için çok yumuşak olmayan bir sandalyede oturmalı ve masa başında bulunmalısınız

NOT: Uyku ve uyanıklıktan sorumlu yapı beyin sapındadır. Kas geriliminin belli düzeyde olması uyanıklığı sağlar.Tam tersi; yatar pozisyonda beyne gönderilen mesajla uykuyu tetikleyen madde salgılanır ve ders çalışırken uyuklarsınız.

Sınıf içi rehberlik uygulamaları

Dönem başında hedeflenen davranış ve sosyal becerilerin gelişimini sağlamak ve değerlendirmek amacıyla sınıf içi rehberlik etkinlikleri gerçekleştirilir. Öğrencilerin bilişsel ve duygusal alandaki güçlü ve desteklenmesi gereken yönleri belirlemeye yönelik test ve envanterler uygulanır.

Beynimiz aynı anda oluşan birçok uyarıcıdan sadece birine odaklanabilir. Soru çözerken yas da konu çalışırken dikkatini derse yoğunlaştırırsanız bile müzik zihninizi yoracaktır. Dolayısıyla , ilgi ve dikkatiniz müzikte yoğunlaşacak ve asıl işiniz olan ders çalışmaktan giderek uzaklaşacaksınız.

Etkili Öğrenme Yöntemleri;

Öğrenme zihnimiz ve davranışlarımızda meydana gelen değişilkillerdir. İnsanların öğrenme düzeyleri birbirinden farklıdır. Kimisi yavaş kimisi hızlı öğrenir.O halde öncelikle kişi nasıl öğrendiğini, yani yöntemini belirler.

Ders çalışma konusunda bazı gereklilikler vardır.Çalışmalarınızın verimli olabilmesi için öncelikle etkili öğrenme yöntemlerini uygulamalısınız.

Etkili Öğrenmenin Aşamalarını Şöyle Sıralayabilirsiniz;

  1. Evde ön hazırlık
  2. Sınıfta ders dinleme ve derse katılma
  3. Evde ders çalışma (günlük tekrar-ödev yapma)

Ön hazırlık; herhangi bir konu, sınıfta işlenmeden önce, o konuya evde göz atmanızdır. Konunun başlıklarını okumak, resimlerine şekillerine bakmak dersi daha dikkatli takip etmenize yardımcı olur. Malzemelerinizi mutlaka önceden hazırlamalı (defter, kitap atlas, sözlük.cetvel vb )derse hazırlıklı gitmelisiniz.

Sınıfta daha iyi bir dinleyici olmak için, öncelikle bunu istemelisiniz.Derse konsantre olup öğretmeni dinlemelisiniz.Tahtaya yazılanları eksiksiz bir biçimde defterinize geçirmelisiniz ki;evde tekrar edebilesiniz.Sorularınızı ve düşüncelerinizi uygun yerlerde sorarak ve söyleyerek derse katılmalısınız.

Dersi dikkatlice dinledikten sonra, öğrenmenizin kalıcı olması için evde konuları tekrar edip verilen ödevleri yapmalısınız.

Öğrenilenlerin büyük çoğunluğunun 24 saat içinde unutulduğunu, bu nedenle derslerin aynı gün içerisinde tekrar edilmesi gerektiğini bilmelisiniz.Konunun daha da pekişmesini istiyorsanız konuyla ilgili test çözmelisiniz.Unutmayın ne kadar çok soru tipiyle tanışırsanız sınavlardaki başarı oranınız o kadar yükselir.Ama evde çözemediğiniz soruları mutlaka ertesi gün öğretmeninize sorup öğrenmelisiniz.Yoksa test çözmenizin bir anlamı kalmaz.

  • Gürültüden uzak olmalı
  • Aydınlatma gözleri yormamalı
  • Işık sol ve arka taraftan gelmeli
  • Çalışma masası pencere kenarında olmamalı
  • Oda ne çok sıcak ne de soğuk olmalı
  • Ders araç gereçleriniz yanınızda olmalı
  • Çalışma masası başka hiçbir iş için kullanılmamalı
  • Çalışma masanızda, görüş açınızda portre, resim, biblo, süs eşyası vb olmamalı
  • Çalışma odasında tv, bilgisayar, telefon kesinlikle olmamalı.
  • Derse başlamadan temel ihtiyaçlar giderilmeli.

Mutlaka bir hedefiniz olsun. Bu hedefe ulaşmak için kararlı olmalısınız.İşin başında, yenilgiyi hiç düşünmeden işe tüm ilgi ve özenle sarılırsanız çok geçmeden konsantrasyon bir alışkanlık haline gelecektir.

İlginizi canlı tutabilmek için çalışmalarınızı çeşitlilik getirebilirsiniz.Bir ders için ayırdığınız çalışma süresini; tekrar etme, not alma, test çözme gibi bölümlere ayırabilir, konuların daha önceki konularla ve günlük hayatla bağlantılarını düşünerek çeşitlilik yaratabilirsiniz.Ailenizle bu konularla ilgili sohbet edebilirsiniz.

Her gün aynı saatte çalışmak konsantrasyonunuzu artırır.Çok yorgun olmak yada fazla dinlenmiş olmak konsantrasyonunuzu olumsuz etkiler.Zihniniz ve bedeniniz yeterince dinlenmiş olmalıdır.

  1. Her çalışmadan önce kendinize hedef belirleyin
  2. Sadece tek iş yapın ve tüm dikkatinizi ona verin
  3. Yaptığınız işi sonuçlandırdığınızda elde edeceklerinizi düşünün
  4. Dinlenmenizi sağlayacak müzikler dinleyin. Ancak, çalışırken müzik dinlemeyin, dikkatinizi dağıtır
  5. Akşamları mümkünse masa lambası ile ders çalışın. Lamba sadece masanızı aydınlatacağı için dikkatiniz odada gözünüze takılan bir eşyaya kaymamış ve dağılmamış olacak
  6. Boş zamanlarınızda bulmaca çözün, zeka soruları ile zihninizi meşgul edin
  7. Çalışırken kuruyemiş, çerez türü bir şey yemeyin

NOT:Eğer, sınıfta ders dinlerken ya da evde ve sınavlarda soru çözerken zorlanıyorsanız, bilin ki;temel bilgi eksiğiniz vardır.

Hangi Ders Nasıl Çalışılmalı

Fen, Matematik, Sosyal Bilimler Gibi Bazı Derslerin Nasıl Çalışılması Gerektiği Hakkında Kısa Kısa Bilgiler

Türkçe dersinde başarılı olmanın en etkin yolu “Okuma – Anlama-Anlatma ”becerisinin kazanılmasıdır. Türkçe dersi anlama ve yorumlama gücünü geliştirdiği için bu derste başarılı olmak, tüm derlerde özellikle sözel derslerdeki başarıyı olumlu yönde etkilemektedir.

Bunun için,

  • Çok kitap okumalısınız.
  • Çok soru çözmelisiniz.
  • Çözemediğiniz soruları öğretmenlerinize sormalısınız.
  • Atasözleri ve deyimler için açıklayıcı kitap edinmeli ve bunlara çalışmalısınız.
  • Bilmediğiniz sözcüklerle karşılaştığınızda cümledeki anlam bütünlüğünden yararlanarak sözcüğün anlamını bulmaya çalışmalısınız.
  • Yeni bir sözcük duyduğunuzda sözlükten tam anlamını öğrenmeli, yeni öğrendiğiniz sözcüğe konuşmalarınızda yer vererek,sözcük dağarcığını geliştirmelisiniz.
  • Dilbilgisi ile ilgili,bilgi eksikliğinizi gidermek için uygulamaya önem vermeniz gerektiğini mutlaka kavramalısınız.
  • Ödevlerinizi,çalışma testlerinizi,günü gününe yapmalısınız.
  • Derste,öğretmeninizi çok iyi dinlemelisiniz.
  • Başarının, bilgi yanında, dikkat gerektirdiğini de unutmamalısınız.
  • Her gün en az 10 adet paragraf sorusu çözmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Paragraf ile ilgili sorularda, önce soru kökünü, sonra metni çok dikkatli okumalısınız.

Sosyal bilgiler dersinde yapacağınız çalışmalardan en iyi şekilde verim almak için öncelikle derslerin düzenli ve dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekir.her derste olduğu gibi sosyal derslerinde de işlenilen konunun tekrar edilmesi öğrenmede en önemli etkendir.

  • Evde yapacağınız çalışmalarda konu ile ilgili ders araç ve gereçlerinden (atlas,harita vb.)yararlanmalısınız.
  • Konuyu tüm yönleriyle okuduktan sonra maddeler halinde notlar çıkarmalısınız.
  • Konular arasında neden-sonuç ilişkisi,olaylar arasında bağlantı kurabilmek yorum gücünüzü geliştirmenizde çok önemli bir etkendir.
  • Tekrar sırasında anlamadığınız konularla ilgili özel notlar almanız ve bunları öğretmenlerinize sorarak öğrenmeniz oldukça önemlidir.
  • Konuyu tam olarak anladığınızdan emin olmak ve pekiştirmek amacıyla bol miktarda soru çözmelisiniz.

Matematik dersinde başarıyı arttırmanın yolu, her derste olduğu gibi okuma alışkanlığına bağlıdır. Matematik dersinde başarınızı arttırmak için, dersi iyi dinlemeli, derse aktif olarak katılmalı, evde, işlenen konularla ilgili soru çözmelisiniz. Bu dersde başarılı olabilmek için bol bol pratik yapmak gerekir.

  • Derste anlayamadığınız soruları o derste sormalısınız.
  • Alıştırma sorularını, sınırda çözülen soruları,çözümlü soru örneklerini tekrar çözüp,konuyla ilgili problem çözümüne geçmelisiniz.
  • İşlemleri zihinden yapmaya çalışmak basit sorularda dahi hata yapılmasına sebep olabilir.Bunu engellemek için işlemleri yazarak yapmalısınız.
  • Soruları gerektiğinde şema, grafik gibi şekillerle ifade etmek çözümlerini daha iyi görmenizi sağlayacaktır.
  • Evde yaptığınız çalışmalarda çözemediğiniz soruları mutlaka öğretmenlerinize sormalısınız.
  • Tüm derslerde olduğu gibi matematik dersinde de tekrar çok önemlidir.Özellikle formüllerin,ilkelerin,kuralların öğrenilmesinde tekrar çok yararlıdır.Formülleri renkli kalemlerle kağıtlara yazmak da aklınızda kalmasını kolaylaştıracak bir yöntemdir.
  • Öğrendiğiniz konularla ilgili çözeceğiniz soru miktarını arttırınız.
  • Test sorularında ne istendiğini anlayabilmek için soru kökünü dikkatle okuyunuz.
  • Fen bilimleri dersinde başarılı olmanın en etkili yolu planlı ders çalışmaktır.
  • Dersin gerekliliğini kavramalı ve yapabileceğinize dair kendinize güvenmelisiniz.
  • Konuları biriktirmeden günlük olarak çalışmalı,anlamadığınız konuları mutlaka öğretmenlerinize sormalısınız.
  • Konular ezberlenmemeli metinleri “neden niçin nasıl ”sorularına cevap bulacak şekilde çalışmalısınız.
  • Öğrendiğiniz konularla ilgili pekiştirici sorular çözmelisiniz.
  • Bir konuyu tam öğrenmeden diğer konuya geçmemelisiniz.
  • Olanaklarınız ölçüsünde deney ve gözlem yaparak konuları pekiştirmeye çalışmalısınız.
  • Problem çözerken ;soruyu dikkatli okumalı,şekilleri dikkatlice incelemeli,istenilene dikkat etmelisiniz.Verileri değerlendirerek en kolay çözüm yolunu seçmelisiniz.

Kaynaklardan Yararlanma

Ders çalışırken tutulan notları ve ders kitabındaki konuları inceledikden sonra,konunun anlaşılmasında ve soruların çözümünde zorluk çekiyor ise kaynak kitaplardan yararlanma ihtiyacı olacaktır.elinizin altında test kitapları yardımcı kitaplar,ders kitapları,sözlük ve ansiklopediler gibi kaynakların bulunması iyi olur.kaynak seçiminde titiz olmalısınız.seçilen kaynaklar hazırlandığınız sınavın niteliğine uygun olmalıdır.

DERS ÇALIŞIRKEN YARARLANILACAK KAYNAKLAR

  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın önerdiği ve okullalarda işlenen ders kitapları,
  • Dershanemizin verdiği modüller,kitaplar ve testler,
  • Kaliteli hazırlanmış soru bankaları,
  • Açıklamalı,soru çözümlü test kitapları,
  • Verimli çalışmayla ilgili rehber kitapçıklar,
  • Ders dinlerken düzenli tutulan notlar.

KAYNAK KİŞİLER

  • Ders öğretmenleri
  • Rehber öğretmenler
  • Çevrenizdeki eğitimciler

DENEME SINAVI SONUÇLARINI NASIL DEĞERLENDİRMELİSİNİZ?

Okulumuzun öğretim yılı içinde uyguladığı tarama ve deneme sınavları, öğrencilerimizin kendi seviyelerini görmelerinde önemli bir ölçüt olmaktadır. Sınavların, öğrencilere eksik olduğu konuları ve yanlışlarının nedenlerini göstermekle tamamlayıcı bir rolü vardır. Öğrencilerimiz sonuçlarını değerlendirirken şu kriterleri dikkate almalılar:

  • Sınava kaç kişi girmiş ve öğrencinin sıralaması nedir ?
  • Öğrencinin grup içindeki sıralaması nedir ?
  • Derslere göre yanlış yanıtlar hangileridir ?
  • Yanlışlar (konu analizli karne incelenerek )tespit edilip,öğrenci tarafından değerlendirilmiş midir ?
  • Sınav,zamanında ve gereken hızla bitirebilmiş ve geri dönüşler sağlıklı yapılmış mıdır ?
  • Bir önceki sınav sonucuna göre doğrularında ne kadar artış sağlanmıştır ?

Sınav kitapçığında, sınav soruları incelenerek yanlış yanıtların nedenleri araştırmalıdır.

Yanlış yanıtlar, eksik öğrenmelerden kaynaklanıyorsa konu çalışılarak giderilmeli, aynı konuyla ilgili konu testleri çözülmelidir.

“SIKÇA YAPILAN HATALARDAN BİRİSİDE, KONUYU ANLAMADAN SORU ÇÖZMEKTİR.”

Yanlış yanıtlar, dikkat eksikliği ya da işlem hatalarından kaynaklanıyorsa çok sayıda konu testi çözülerek yanlış sayısı azaltılmalıdır.

Sınavı zamanında ve gereken hızda bitirebilmesi , için öğrencinin hazırlık sürecinde soru çözme sayısını giderek arttırması ve süre tutarak soru çözmesi yeterli olacaktır.

Velilerimiz,

Öğrencileri hakkında branş öğretmenlerimiz ve rehber öğretmenlerimiz ile bilgi alışverişinde bulunmalıdırlar. Velilerimiz, öğretmenlerimizden; öğrencinin sınıf içindeki ders dinleme, ödev yapma alışkanlıklarını ,ders içinde ve ders dışında soru sorma tutumlarını, bilgilerini sınava sağlıklı aktarıp aktaramaması durumlarını öğrenmelidirler. Öğrencinin yönlendirilmesinde ,okulumuz rehber öğretmenleri ve ders öğretmenleriyle mutlaka işbirliği yapılmalıdır.

SINAV VE SINAVA HAZIRLIK STRATEJİLERİ

  • İşlenen konuyu tekrar edin.
  • Öğrenilen her konu ile ilgili konuyu kavrayıncaya kadar soru çözün. Çözdüğünüz soruların gireceğiniz sınava uygun kalite olmasına özen gösterin.
  • Yeni konularla ilgili test çözerken, kolaydan zora doğru bir yol izleyin.
  • Mümkün olduğunca farklı kaynaklardan yararlanın. Ancak bu kaynaklar konusunda mutlaka ders öğretmeninizin onayını alın. Çünkü, amaca hitap etmeyen bazı kaynaklar, öğrenciye zararda verebilir.
  • Tüm test çözümlerinde süre tutun ve teste başladığınız andan itibaren dış dünya ile tüm bağlantılarınızı kesin.
  • Test hızınızı konu tekrarıyla değil soru çözerek arttırabilirsiniz. Hazırlık döneminde çok sayıda soru çözmeye çalışın.
  • Test çözerken ezberden kaçının. Soruları anlayarak ve yorumlayarak çözmeye çalışın.
  • Her denemenin sonunda; doğru, yanlış ve boş sorularınızı kontrol edin ve almanız gereken tedbirleri hemen alın. Aynı hata ve eksiklerle sınavlara girmeniz durumunda ,aynı sonuçları almaya devam edersiniz.
  • Sınavlarda,3 tür hata yapılabilir. ”bilgi hataları “,”yorum hataları” ve “dikkat –işlem-okuma hataları”. Hatalarınızın türünü bulup gerekli önlemleri alın.
  • Soruları cevaplandırmaya başlamadan önce soru kitapçığının sayfalarını kontrol edin.(bozuk baskı ,atlayan sayfa var mı ?
  • Test yönergesi okunmadan sınava geçilmemeli.
  • Soru kökleri çok iyi okunmalı, soruda ne istendiği çok iyi anlaşılmalıdır. Altı çizilmiş olan koyu puntolu, tırnak içine alınan sözcükler dikkatli okunmalıdır.
  • Soru kökleri okunurken sorunun olumlu ve olumsuz yönlerine dikkat edilmelidir.
  • Sınava en başarılı olduğunuz testten başlamalısınız. Çünkü en başarılı olunan testten başlamak sınav kaygısının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
  • Testleri çözmeye, kolay gördüğünüz sorulardan başlamanız doğru olacaktır. Bu size moral kazandıracaktır.
  • Eleme yapılan şıklar arasında, akla ilk gelen şıkkın doğru olma olasılığının yüksek olduğu unutulmamalıdır.
  • Bazen yanlışı bulmak doğruyu bulmaktan daha kolaydır. Yanlış şıkları eleyerek de doğru cevaba ulaşabilirsiniz.
  • Test çözerken cevap şıklarında kendi görüşünü değil soruda istenilen doğru cevabı bulmanız gerektiğini unutmayın .
  • Paragraf sorularında önce soru kökünü daha sonra paragrafı okuyun. Bu size parçada ne arayacağınız konusunda avantaj sağlar.
  • Bütün şıkları okumadan cevabı işaretle meyiniz. Bulduğunuz cevap çeldirici olabilir.
  • Karşılaştığınız zor sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyin. Çünkü zor soruyu yapan değil, çok soruyu yapan sınavı kazanır. Zor soru motivasyonunuzu düşürür.
  • İlk okuduğunuzda soru zor geliyorsa o sorudan vazgeçmeye kalkmayın. Yanına işaret koyup sonra tekrar dönün ve soruya başka açıdan bakın. Bazı sorular, özellikle uzun sorular, ilk bakışta zor görünebilir. Aslında uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır ve doğru okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür. Bu nedenle uzun sorulardan korkmayın.
  • Sınavlarda aşırı hızlı ilerlemek dikkat ve işlem hatalarına yol açacaktır.
  • Sınavlarda çevrenizdeki kişilerin hangi testi çözdüğü ve kaç soru cevapladığı sizi ilgilendirmemelidir.Bu dikkatinizi dağıtabilir ve moralinizi bozabilir.
  • Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça ilk verdiğiniz cevabı değiştirmeyin.
  • Çözdüğünüz sorunun yanıtını optik forma hemen kodlayınız ki kaydırma ve yanlış işaretlemeleri önleyebilesiniz.
  • Sınavda yorulduğunuzu hissettiğiniz anlarda kısa molalar verin. Mümkünse bu molaları bölümler arasında kullanın.(kaleminizi bırakın gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı hafifçe ovarak 10-15 saniye kadar kendinizi dinlendirin.)
  • Cevap kağıdındaki bilgileri, dikkatli kontrol edin ve soru kitapçığı türünü mutlaka doğru kodlayın.
  • Sınavı kesinlikle süre dolmadan terk etmeyin. Son dakikaya kadar süreyi kullanın.
  • Teste başlamadan önce, o bölüme ait testin yönergesini okuyarak teste ne kadar zaman ayırmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olun.
  • Her şeyden önce kendinize güvenin ve başaracağınıza inanın. Başarıyı gerçekleştirme yolunda tek belirleyicinin kendiniz olduğunu sakın unutmayın.

Bilgilerin Kalıcılık Oranları

İnsanlar;

Okuduklarının %10’unu
Duyduklarının %20’sini
Gördüklerinin %30’unu
Hem Görüp Hem Okuduklarının %50’sini
Görüp,işitip,söylediklerinin %80’ini
Görüp,İşitip,Dokunup,Söylediklerinin %90’ını
Hatırlamaktadırlar.

Not:Öğrendiklerimizi düzenli bir şekilde tekrar etmeliyiz.Tekrar etmemek öğrendiğimiz tüm bilgilerde hedeflediğimizin altında başarı ve verim elde ederiz.Bu durumda zaman ve emek kaybını da beraberinde getirir.Böyle bir kısır döngü, öğrenme isteğinin ve motivasyonun kırılmasına yol açar.

Ders Çalıştıktan Sonra Not Tutuyor musun?

Kitaplarda uzun uzun anlatılan konuları kısaltıp kendi kelimelerinle tekrar yazarsan, dahi iyi öğrenirsin .Anlamadığın yerde, konuyla ilgili “Ne, Neden, Nerede, Nasıl” sorularına cevap arayabilirsin.

Taşları İyi Yerleştirmek

“Profesör sınıfa girip karşısında duran seçilmiş öğrencilere kısa bir süre baktıktan sonra bugün “Zaman Yönetimi” konusunda deneyle karışık bir sınav yapacağız.” dedi. Kürsüye yürüdü, kürsünün altından bir düzine yumruk büyüklüğünde taş aldı ve taşları büyük bir dikkatle kavanozun içine yerleştirmeye başladı. Kavanoz daha başka taş almayacağına emin olduktan sonra öğrencilere döndü ve “Bu kavanoz doldu mu ?”diye sordu. Öğrenciler hep bir ağızdan “Doldu!” diye cevapladılar .Profesör, ”Öyle mi?” dedi ve kürsünün altına eğilerek bir kova mıcır çıkarttı. Mıcırı kavanozun ağzından yavaşça döktü. Sonra kavanozu sallayarak, mıcırın taşların arasına yerleşmesini sağladı. Sonra öğrencilere dönerek bir kez daha “Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu. Bir öğrenci “Dolmadı herhalde. “ diye cevap verdi. ”Doğru!” dedi profesör ve yine kürsünün altına eğilerek, bir kova kum aldı ve yavaş yavaş tüm kum taneleri, taşlarla mıcırların arasına nüfuz edene kadar döktü. Yine öğrencilere döndü ve “Bu kavanoz doldu mu ?”diye sordu. Tüm sınıftakiler bir ağızdan “Hayır!” diye bağırdılar. “Güzel!” dedi profesör ve kürsünün altına eğilerek bir sürahi su aldı ve kavanoz doluncaya kadar suyu boşalttı. Sonra öğrencilere dönerek :”Bu deneyin amacı neydi?” diye sordu. Uyanık bir öğrenci hemen “Zamanımız ne kadar dolu görünürse görünsün daha ayırabileceğimiz zamanımız mutlaka vardır.” diye atladı. “Hayır!” dedi profesör,” Bu deneyin esas anlatmak istediği; eğer büyük taşları baştan yerleştirmezsen, küçükler girdikten sonra büyükleri hiçbir zaman kavanozun içine koyamazsın.” Öğrenciler şaşkınlık içinde birbirlerine bakarken profesör devam etti:” Nedir hayatınızdaki büyük taşlar? Çocuklarınız, eşiniz, sevdikleriniz, arkadaşlarınız, eğitiminiz, hayalleriniz, sağlığınız, bir eser yaratmak, başkalarına faydalı olmak, onlara bir şey öğretmek! Büyük taşlarınız belki bunlardan birisi, belki birkaçı, belki hepsi. Bu akşam uykuya dalmadan önce iyice düşünün ve sizin büyük taşlarınız hangileridir, karar verin. Bilin ki, büyük taşlarınızı kavanoza ilk olarak yerleştirmezseniz hiçbir zaman bir daha koyamazsınız, o zaman da ne kendinize, ne çalıştığınız kuruma, ne de ülkenize faydalı olursunuz”.

Sevgili öğrenciler, sizin kavanoza koyacağınız büyük taşlarınız hangisi acaba? Öncelikli yerleştireceğiniz taşlar, lise mezunu olmak mı?. Üniversiteyi kazanmak mı? İyi bir üniversitenin iyi bir fakültesi ya da bölümünde okumak mı?

Unutmayın ki, hedeflerinizi küçük tutarsanız daha sonradan büyütme imkanı bulamayabilirsiniz. Bir kavanoz edinin ve önce büyük taşları yerleştirin ve zamanınızı iyi kullanın.

Ve Özetlersek;

  • Sadece sonucu değil, süreci de önemseyin; sizi başarıya götürecek küçük parçalara da önem vermelisiniz.
  • Konuşun ve yazın; sınıfta, koridorda, sohbetlerde konuşun, soru sorun, tartışın, düşüncelerinizi paylaşın.
  • Başkalarıyla çalışın ve paylaşımcı olun, işbirliği yapmak, paylaşımda bulunmak, ilerlemenize yardımcı olacaktır.
  • Kendi gücünüzü tanıyın ve bu şekilde davranın; kendi gücünü tanıyan insan kararlıdır ve bunu göstermek için çaba harcar.
  • Zamanınızı iyi kullanın; başarılı öğrenciler zamanını iyi kullanandır. Bu günün işini yarına bırakma.
  • Kolayca “HAYIR” deyin; ders çalışmanız gerekiyorsa en iyi arkadaşınızın dışarı çıkma, oyun oynama isteğine hayır diyebilmelisiniz.
  • Masanızı düzenli ve temiz tutun; düzenli olmak dikkatinizin dağılmasını önlemede önemli bir kuraldır.
  • En önemli kural asla pes etmeyin; başarılı insanlar geçmişteki olumlu yaşantılarını, başarısız insanlarsa yenilgilerini düşünürler.

Sizleri seviyor ve sizlere güveniyoruz.Okul ve öğretmenleriniz olarak her zaman yanınızdayız.Kişisel gelişiminiz ve akademik başarınız için ihtiyacınız olan her desteği vermeye hazırız .Yeter ki önce kendinize sonra okulunuza güvenin.Unutmayın oku, l sizin ailenizin bir parçasıdır.Biz de aileniz olarak bu yolda sizinle ulu önder Atatürk’ün bizlere emanet ettiği bu ülkede onun ilke ve inkılapları ışığında sizlerle beraber yürümeye 20 yıldır olduğu gibi devam edeceğiz.

Sevgiyle ve mutlu kalın

Altınoluk Çağdaş Eğitim Vakfı Okulları