Beslenme Dostu Okul Projesi

ÖZEL ALTINOLUK ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI İLKOKULU VE ORTAOKULU “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ”

BESLENME DOSTU OKUL POLİTİKASI

Okulumuz, Resmi Gazete’ de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nın “Okullarda Obezite ile Mücadelede Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması” başlığı kapsamında yer alan, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının işbirliği içerisinde yürüttüğü “Beslenme Dostu Okul” projesine katılmış bulunmaktadır. Proje kapsamında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini benimseyen bireyler yetiştirmeyi amaç edinen okulumuz, ayrıca obezitenin önlenmesine destek olan ve hareketli yaşam konusunda duyarlılık kazanmayı sağlayan çalışmaları gerçekleştirmeyi de bu kapsamda temel prensip olarak benimsemiştir. Aşağıda okulumuzun Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında oluşturduğu politikaya ilişkin ilkelere aşağıda belirtildiği şekildedir:

• Okulumuzun eğitim-öğretim programında “Sağlıklı Yaşam ve Düzenli Beslenme” konusunu destekleyen etkinlikler yer almaktadır.
  • Beslenme Dostu Okul Programı’nın amacına uygun seminer vb. etkinler gerçekleştirerek öğrenci, veli ve tüm okul çalışanlarında farkındalık oluşturulmaktadır.
  • Öğrenci-veli ve tüm okul çalışanlarının projenin konusu hakkında bilgilendirici etkinlikler düzenlenmektedir.
  • Beden eğitimi ile oyun ve fiziki etkinlikler derslerine öğrencilerin etkin bir şekilde katılımları sağlanmaktadır.
  • Okulumuzda hareketli yaşam ilkesi benimsendiği için sene içerisinde spor turnuvaları düzenlenmekte ve öğrencilerin sportif faaliyetlerde bulunmaları konusunda öğrenciler teşvik edilmektedir.
  • Temizlik ve dezenfekte amaçlı kullanılan malzemeler “Sağlık Bakanlığı’nın” izinli ve ruhsatlı ürünleridir.
  • Öğrencilerimizin (yılda en az 2 defa) rutin aralıklarla boy-kilo ölçümleri yapılmakta ve risk grubundaki öğrencilerin velileri bilgilendirilerek ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir.
  • Beslenme ve fiziksel aktiviteyi destekleyici afişler öğrencilerin görebileceği yerlerde sergilenmektedir.
  • Öğrencilerin beslenme çantaları Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yayınladığı haftalık beslenme programına göre hazırlanmakta ve her gün öğretmenler tarafından kontrol edilmektedir.
  • Okul yemekhanesinin menüleri Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yayınladığı menülere uygun hazırlanmaktadır.
  • Okul kantini ve yemekhanesi aylık denetlenmektedir.

Proje kapsamında bu yılda Beslenme Ve Hareketli Yaşam Ekibi ve Beslenme Dostu Okul Projesi Yıllık Planı oluşturularak çalışmalara başlanmıştır.

HEDEFLERİMİZ

1. “Beslenme Dostu Okul Projesi” ile hem öğrencilerin hem de velilerin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi.

2. Okulumuzda sağlıklı beslenme ve obezitenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması.

3. Veli ve öğrencilerin sağlıklı hareketli yaşam konusundaki duyarlılıklarının geliştirilmesi.

4. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi. Özellikle diyabetli öğrencilerin yaşamlarında spor etkinliklerini alışkanlığa dönüştürmeleri için gerekli çalışmaların yapılması.

5. Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması için çalışmalar yapılması.

Yukarıda belirtilen hedeflere ulaşabilmek için 2017-2018 eğitim-öğretim yılı içerisinde “Beslenme Dostu Okul Projesi” kapsamında aşağıda yer alan çalışma planı uygulanacaktır.

AMAÇLARIMIZ

Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak için;

1. Çocuk ve ailelerde sağlıklı beslenme, çocuklarda şişmanlık, sağlıklı bir okul dönemi, sağlık risklerine göre (hiperlipidemi troid hastalıkları, demir yetersizliği, kansızlık, diyabet) çocuk ve aile beslenmesi, programlarıyla genç nesillerin sağlıklı yetişmesini desteklemek,

2. Aile bireylerinin sağlıklı beslenme bilincini arttırma, sağlık risklerini azaltma ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için gerekli beslenme hizmetini sağlamak.

Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam programı kapsamında okulumuzda gerçekleştirilen obezite ile mücadele, yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ile ilgili eğitim videolarına aşağıda belirtilen linkten ulaşabilirsiniz.

Link: https://okulsagligi.meb.gov.tr/index.php?Git=PVideo&sayfa=AnaSayfa

Beslenme Dostu ve Hareketli Yaşam Ekibi